NARANCS



Narancs a rutafélék családjába tartozik. Az egyik legjelentősebb C-vitamin forrásunk a téli hónapban, a citrusfélékkel együtt.
  • jelentős a vitamin és ásványi anyag tartalma
  • télen segíthet az influenza és megfázás kivédésében
  • jelentős antioxidáns forrásunk
  • a narancs vírus és baktériumellenes hatásáról is ismert
  • erősíti az immunrendszert
  • vízhajtó hatású
A narancsból főzhetünk lekvárt vagy akár zselét is. A terméshúst és a héjt kandírozva, édességekbe, süteményekbe, kalácsokba tehetjük.
A jól megmosott narancsot reszelve fűszernek is használhatjuk a süteményekbe.
magokból olajat sajtolnak étkezési célra és szappanokhoz . Óvatosan használjuk, mert arra érzékeny egyéneknél a héj és a levelek illóolaja tartósan vagy intenzíven használva bőr-és allergiás betegségeket okozhat.
A növény termését és illóolajait a gyógyászat is sokféle módon alkalmazza.

Tápanyagtartalom 100 g narancsban
Energia: 172 kJ/41 kcal
Fehérje: 0,6 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 8,5 g
Kalcium: 43,8 g
Kálium: 255 g
Magnézium: 22 g
C-vitamin: 50 mg
B1-vitamin: 70 qg
B2-vitamin: 40 qg
Folsav: 17 qg

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A tíz legjobb és a tíz legrosszabb étel az egészséges, hosszú élethez

SÁRGARÉPA