SÁRGARÉPA

A sárgarépát nemcsak édeskés íze miatt ajánlatos fogyasztani, hiszen vitamintartalma jelentős, kiváló látás- és bőrproblémákra, szép árnyalatot ad a bőrnek, sőt, egyes daganatos megbetegedések megelőzésében is a segítségünkre lehet.

Sokoldalú vitaminforrás
A sárgarépa rengeteg vitamint tartalmaz, amelyekre szüksége van szervezetünknek, többek között jelentős kalciumvasmagnézium, B-, C- és E-vitaminforrás, de magas béta-karotin tartalmáról ismert leginkább, amit szervezetünk A-vitaminná alakít át, mely leginkább látásunkra van jó hatássalmegakadályozza a szürkületi vakság kialakulását.
A béta-karotin megóvja a szövetekethatástalanítja a szabad gyököket. Aki rendszeresen fogyasztja, annak bőre sokkal szebb árnyalatúvá válik, és kevesebb hámsejt jelenik meg rajta, így a pórusok nem tömődnek el. Nyáron a barnulást elősegíti és tartósabbá teszi.

Segíti a belek tisztulását, ennek köszönhetően alkalmazhatjuk hasmenés, székrekedés eseténmagas rosttartalma hozzájárul az emésztéshez.
Csökkenti a koleszterinszintet és erősíti az immunrendszert
Savtalanítja a vért
, amivel jó hatással van a máj működésére, ugyanakkor a koleszterinszintet is csökkenthetiVérszegénység, fáradékonyság esetén is ajánlott fogyasztani, de fertőtlenítőgyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
Egyes rákos megbetegedések megelőzésére is alkalmas, csökkenti a tüdő, a bőr, a gyomor és vastagbél daganatok előfordulását. A sárgarépa erősíti az immunrendszert, így hatékonyabban védekezhetünk a betegségek ellen. Ellentétben a zöldségek többségével nem nyersen, hanem inkább főzve ajánlott fogyasztani, mert ekkor károsodnak sejtfalai, és több béta-karotinhoz juthat a szervet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A tíz legjobb és a tíz legrosszabb étel az egészséges, hosszú élethez

NARANCS