Az öt legjobb étel cukorbetegség esetén

Az Egyesült Államokban a cukorbetegség a hetedik leggyakoribb halálok, ráadásul megkétszerezi a szívinfarktus és a stroke kockázatát. A kettes típusú cukorbetegség egy életmódra vonatkozó betegség, tehát az étel, amelyet választunk, megakadályozhatja vagy elősegítheti az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulását.

Számos hagyományos, cukorbetegeknek ajánlott étrendben a hús vagy a gabona szolgál fő kalóriaforrásként, ezeknek a módszereknek azonban komoly hátrányaik is vannak. A magas tápanyagtartalmú, alacsony glikémiás indexű (vércukoremelő hatással bíró) ételek az optimálisak cukorbetegség esetén, és ezek segíthetnek annak megelőzésében is.
cukorbetegseg_2Zöldségek
A tápanyagban gazdag zöldségek – leveles zöldségek, keresztesvirágú zöldségek és más zöldségek – a legfontosabb ételek, amelyeket előnyben kell részesíteni a diabétesz megelőzése és visszafordítása érdekében. A nagyobb mennyiségű zöldség fogyasztása csökkenti a cukorbetegség veszélyét, a cukorbetegeknél pedig alacsonyabb HbA1c-értéket eredményez. Egy friss metaanalízis szerint a nagyobb mennyiségű leveles zöldség fogyasztása 14%-kal csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, egy másik kutatás pedig kimutatta, hogy napi egy adag leveles zöldség bevitele a kockázat 9%-os csökkenéséhez vezet.
cukorbetegseg_3Keményítőmentes zöldségek
A nem leveles, keményítőmentes zöldségek, mint a gomba, hagyma, fokhagyma, padlizsán, paprika stb., fontos elemei a cukorbetegséget megelőző (vagy visszafordító) étrendnek. Ezek az ételek szinte semmilyen hatással nincsenek a vércukorszintre, és tele vannak rostokkal és fitokémiai anyagokkal.
cukorbetegseg_4
Babfélék
A babok, a lencsék és más hüvelyesek ideális szénhidrátforrások. A baboknak alacsony a glikémiás indexük, köszönhetően az alacsony fehérjetartalomnak, valamint a rengeteg rostnak és rezisztens keményítőnek – szénhidrát, amely nem bomlik le a vékonybélben, és így csökkenti a babokból felszívódó kalória mennyiségét. Ráadásul a rezisztens keményítőt egy a vastagbélben található baktérium erjeszti, ezzel létrehozva egy vastagbélrák ellen védelmet nyújtó anyagot. Következésképpen, a bab és a hüvelyesek fogyasztása csökkenti a cukorbetegség és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is.
cukorbetegseg_5Diófélék és magvak
A diófélék alacsony glikémiás indexszel rendelkeznek, elősegítik a fogyást, és gyulladáscsökkentő hatásuk megelőzheti az inzulinrezisztencia kialakulását. A Nurses’ Health Kutatás szerint 27%-kal csökkent a cukorbetegség kockázata azoknál az ápolóknál, akik öt vagy annál több adag diófélét ettek hetente. A már cukorbetegséggel küzdő ápolók körében pedig ugyanez az adag 47%-kal csökkentette a szívbetegségek kockázatát.
cukorbetegseg_6Friss gyümölcs
A gyümölcs rostban, antioxidánsban és tápanyagban gazdag választás az édes vágyak kielégítésére. Naponta háromszori friss gyümölcs fogyasztása 18%-kal csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Azoknak, akik már cukorbetegséggel küzdenek, ajánlom az olyan, alacsony cukortartalmú gyümölcsök fogyasztását, mint a bogyós gyümölcsök, a kivi, a narancs és a dinnye, amelyekkel minimalizálhatják a vércukor emelkedését.
Ez a szemlélet valóban működik. Egy friss kutatásból – amelyben kettes típusú cukorbetegséggel küzdők vettek részt – kiderült, hogy az így étkezők 90%-ának nem volt többé szüksége gyógyszerekre, a HbA1c-értékük pedig egy év után 5,8-ra csökkent, ami a normális intervallumban van. Egy zöldségekkel, diófélékkel, magvakkal, babokkal és friss gyümölcsökkel teli étrend megelőzheti, sőt, vissza is fordíthatja a cukorbetegséget, miközben hozzájárul a hosszú távú egészséghez.
Tudj meg többet arról, hogyan használhatóak ezek az ételek a cukorbetegséggel folytatott küzdelemben Vége a cukorbetegségnek című könyvemből. Ebben a könyvben vázolom az elképzelésemet a kettes típusú cukorbetegség megelőzéséről és visszafordításáról jobb minőségű ételek segítségével, gyógyszerek nélkül. Senkinek nem kell kettes típusú cukorbetegséggel küzdenie, és azok, akik már egyes típusú cukorbetegségben szenvednek, ezzel a módszerrel növelhetik az élettartamukat, valamint javíthatnak az egészségükön és az életminőségükön.
Forrás: www.drfuhrman.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A tíz legjobb és a tíz legrosszabb étel az egészséges, hosszú élethez

SÁRGARÉPA

NARANCS